IMG_2159

Behandeling en opvolging

Het correct opvolgen en behandelen van bijvoorbeeld runderen is van cruciaal belang om de gezondheid en het welzijn van de dieren te waarborgen, evenals de productiviteit van de veestapel te optimaliseren. Een effectieve opvolging begint met regelmatige observatie van het vee, waarbij de veehouder de algehele conditie, het gedrag en eventuele tekenen van ziekte of stress nauwlettend in de gaten houdt.

300070085_5968086666552337_1716349524621548879_n

Voortplanting en verlossing

Een van de belangrijkste en veel uitgeoefende diensten van de praktijk voor de grote huisdieren is voortplanting en verloskunde. Voortplanting en verlossing bij herkauwers, zoals runderen, schapen en geiten, spelen een essentiële rol in de cyclus van het veehouderijbedrijf. Het beheer van deze processen is van groot belang voor de gezondheid van de kudde en het succes van de bedrijfsvoering.

23d03abf-67c5-41b5-bf74-f7180998206b

Bedrijfsbegeleiding

Aangezien wij als praktijk menen dat de diergeneeskunde steeds meer evolueert van curatief naar preventief werken, zijn we gestart met een bedrijfsbegeleidingsprogramma, met als doel zoveel mogelijk potentiële problemen te vermijden en dus op deze manier een zo rendabel mogelijk landbouwbedrijf te krijgen. We trachten om, afhankelijk van de bedrijfsgrootte, om de x aantal weken op het bedrijf langs te gaan en verschillende taken te verrichten en te bekijken. Afhankelijk van de voorkeuren en wensen van de veehouder worden bepaalde taken nog extra gedaan of achterwege
gelaten. Ons bedrijfsbegeleidingprogramma bestaat momenteel uit drie grote pijlers, namelijk klauwverzorging, vruchtbaarheidsbegeleiding en jongvee opfok.

dr_5

Kunstmatige inseminatie

Onze dierenartsen grote huisdieren hebben steeds een K.I. ketel bij in hun wagen. Deze ketel bevat een selectie zaad van de meest gebruikte Holstein-Friesian en Belgisch witblauw stieren, afkomstig van het K.I. centrum ‘K.I. Samen’. Zij verdelen naast hun eigen zaad ook zaad van Fabroca. Indien gewenst zijn wij ook in de mogelijkheid om zaad van andere rassen, zoals bijvoorbeeld Jersey, Limousin, Parthenais, … te bestellen. Het complete aanbod van stieren kan u terugvinden op de site van K.I. Samen. Ook indien u zelf reeds een K.I. ketel bezit komen we met plezier uw koeien insemineren.

IMG_1980

Klauwverzorging

De klauwverzorging omvat verschillende aspecten, waaronder regelmatige inspectie, het trimmen van overmatige hoornvorming en het behandelen van eventuele klauwproblemen. Onze praktijk beschikt over een goed uitgeruste klauwverzorgingsbox, waarmee we zowel de voorpoten als de achterpoten van runderen op een veilige en comfortabele manier kunnen verzorgen. Met de klauwmesjes en slijpschijfen in de hand werken we de klauwen bij en trachten we de klauw in zo’n goed mogelijke conditie te krijgen. Ook de klauwen van schapen of geiten kunnen regelmatig een knipbeurt gebruiken.

Chirurgie

Chirurgische ingrepen, zoals castratie, zijn veelvoorkomende praktijken bij de kleine herkauwers, met als doel het beheer van de kudde en de verbetering van de algehele gezondheid en productiviteit. Voor meer informatie kan u ook steeds terecht bij onze dierenartsen van de grote huisdieren