Chirurgische ingrepen, zoals castratie, zijn veelvoorkomende praktijken bij de kleine herkauwers, met als doel het beheer van de kudde en de verbetering van de algehele gezondheid en productiviteit. Voor meer informatie kan u ook steeds terecht bij onze dierenartsen van de grote huisdieren.

Castratie, het verwijderen van de testikels bij mannelijke dieren, is een ingreep die verschillende voordelen met zich meebrengt voor zowel de dieren als de veehouderijpraktijk. Een van de belangrijkste redenen voor castratie is het verbeteren van de beheersbaarheid van de kudde. Gecastreerde dieren, ook wel bekend als ‘gecastreerde rammen’ bij schapen en ‘gecastreerde bokken’ bij geiten, vertonen vaak een rustiger gedrag en zijn minder agressief. Dit maakt het omgaan met de dieren veiliger voor veehouders en medewerkers. Castratie draagt ook bij aan de verbetering van de vleeskwaliteit. Gecastreerde dieren hebben over het algemeen malser vlees en minder uitgesproken smaakkenmerken. Dit resulteert in een aantrekkelijker vleesproduct voor consumenten, wat gunstig kan zijn voor de vleesproductie-industrie.

Het is belangrijk op te merken dat castratie niet de enige chirurgische ingreep is die bij herkauwers wordt uitgevoerd. Andere procedures kunnen onder meer oormerken, hoornontdoorning en keizersneden omvatten, afhankelijk van de specifieke behoeften van het veehouderijbedrijf en de doelen van de veehouder.

Over het algemeen is chirurgie een waardevol instrument in de veeteeltpraktijk en wordt door onze dierenartsen altijd met zorg en respect voor het welzijn van de dieren uitgevoerd.