Chirurgie bij paarden omvat een breed scala aan procedures die worden uitgevoerd om verschillende aandoeningen en verwondingen te behandelen. Wij voeren in onze praktijk de eerstelijns behandelingen en chirurgie uit zoals:

  • Soft tissue chirurgie: Dit omvat procedures zoals het verwijderen van tumoren, het herstellen van wonden en het behandelen van abcessen. Chirurgische ingrepen aan zachte weefsels worden uitgevoerd om verschillende aandoeningen te behandelen die niet direct verband houden met de botten of gewrichten.
  • Reproductieve chirurgie: Reproductieve chirurgie bij paarden omvat procedures zoals castratie, keizersnede en behandeling van voortplantingsstoornissen. Deze ingrepen kunnen worden uitgevoerd om problemen met de voortplantingsorganen te behandelen of om het fokken te reguleren.

Na de operatie vereisen paarden zorgvuldige postoperatieve zorg, waaronder monitoring, pijnmanagement, en het voorkomen van complicaties zoals infecties. Eigenaren worden vaak voorzien van richtlijnen voor thuiszorg en terugkeer naar normale activiteiten, afhankelijk van de aard van de operatie. Meestal verblijven de dieren nog enkele dagen in onze hospitalisatie der controle. Zo kunnen we de dieren de dagen na chirurgie goed in de gaten houden en eventueel medicatie toedienen waar nodig. We proberen ons in die dagen te focussen op een goed herstel en een goed pijnmanagement om het de dieren zo comfortabel mogelijk te maken. Wanneer er complicaties zouden zijn hebben de steeds de ruimte en materialen om te reageren.

Meer ingewikkelde chirurgie zoals hieronder weergegeven wordt niet bij ons in de praktijk uitgevoerd. Voor deze vormen van chirurgie sturen wij u graag door naar een specialisatiekliniek.

  • Orthopedische chirurgie: Dit omvat procedures zoals arthroscopie (kijkoperatie van gewrichten), fractuurbehandeling, en ligamentreconstructie. Deze chirurgische ingrepen worden vaak uitgevoerd om aandoeningen zoals gewrichtsproblemen, fracturen, of pees- en ligamentletsels te behandelen.
  • Buikchirurgie: Buikchirurgie bij paarden omvat procedures zoals koliekoperaties, castratie, en behandeling van maag- en darmobstructies. Koliekchirurgie, waarbij problemen in het maagdarmstelsel worden behandeld, is een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen bij paarden.