Paarden hebben een uniek gebit dat voortdurend groeit gedurende hun hele leven, wat kan leiden tot verschillende tandheelkundige problemen als ze niet regelmatig worden onderhouden. Wij zorgen voor de controle en de verzorging van de tanden. Veel voorkomende problemen zijn er door een verkeerde slijtage bij de tanden. Hierdoor ontstaan puntige randen aan de binnen of buitenkant van de tanden. Deze worden met speciale materialen afgevijld in onze praktijk. Ingewikkelde tandproblemen of tandheelkunde wordt doorgestuurd naar een specialist.

Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot de tandverzorging en reiniging van paarden:

  1. Regelmatige gebitscontroles: Het is belangrijk om regelmatig een van onze dierenartsen te raadplegen voor gebitscontroles. Deze controles helpen bij het identificeren en behandelen van eventuele tandheelkundige problemen, zoals haken, diastasen (ruimten tussen tanden), of abcessen. Vooral bij paarden op latere leeftijd zijn deze controles zeker aangeraden.
  2. Gewoontes van het paard observeren: Let op tekenen van ongemak tijdens het eten, zoals morsen van voedsel, kauwen aan één kant van de mond, of het weigeren van bepaalde voedingsmiddelen. Deze kunnen wijzen op tandheelkundige problemen. Ook het maken van proppen in de mond uit gras en hooi kan wijzen op een probleem met de tanden.
  3. Tandheelkundige behandelingen: Indien nodig kunnen tandheelkundige ingrepen worden uitgevoerd, zoals het verwijderen van haken, het corrigeren van diastasen, het behandelen van tandabcessen, of het trimmen van de tanden om een ​​gelijkmatige slijtage te bevorderen.
  4. Voeding en kauwgedrag: Het verstrekken van vezelrijk voedsel, zoals hooi of gras, kan helpen bij het bevorderen van een gezonde kauwbeweging en het voorkomen van tandheelkundige problemen. Het geven van voedsel in kleine porties en het gebruik van slow feeders kan ook helpen om de natuurlijke kauwgewoonten van paarden te ondersteunen.