Wat is vaccinatie?

Vaccinatie is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van huisdieren, waaronder honden, katten, konijnen en knaagdieren. Vaccins werken door het immuunsysteem te stimuleren antilichamen en immuuncellen te produceren die schadelijke ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, kunnen bestrijden. Zonder de juiste vaccinatie lopen huisdieren het risico ernstige en potentieel dodelijke ziekten op te lopen.

Er zijn verschillende soorten vaccins beschikbaar voor verschillende soorten huisdieren. Voor katten kunnen vaccins bestaan ​​uit vaccins tegen kattenziekte, niesziekte (kattencalicivirus, kattenherpesvirus) en kattenleucose.

  • kattenziekte, niesziekte (kattencalicivirus en kattenherpesvirus) = basisvaccinatie
  • kattenleucose = kennels, kattenhotels, katten die vaak buiten lopen en vaak in contact komen met andere katten.

Het is belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen om te bepalen welke vaccins geschikt zijn voor uw huisdier op basis van hun levensstijl, locatie en gezondheidsgeschiedenis.

Vaccinatieschema’s voor huisdieren variëren afhankelijk van het type vaccin. Over het algemeen hebben puppy’s en kittens een reeks vaccinaties nodig om hun immuniteit op te bouwen, terwijl volwassen huisdieren jaarlijks een herhalingsvaccinatie nodig hebben om hun bescherming te behouden. Het is belangrijk om het aanbevolen vaccinatieschema te volgen om ervoor te zorgen dat huisdieren voldoende beschermd zijn tegen infectieziekten. Helaas slaan sommige huisdiereigenaren nog steeds vaccinaties over, waardoor hun huisdieren het risico lopen op een ernstige ziekte.

Vaccinatieschema kat

Bij de fokker wordt vaak op de leeftijd van 6 weken een eerste vaccinatie gegeven tegen kattenziekte en niesziekte. De tweede vaccin volgt op de leeftijd van 9 weken en de derde op 12 weken. We kunnen uw kat beschermen tegen Kattenziekte, Niesziekte, Chlamydia, Leucose en eventueel Rabiës en Bordetella.
Na de vaccinatie op 3 maanden leeftijd, wordt de inenting jaarlijks herhaald. Vóór elke vaccinatie wordt de consultatie gestart met een volledig klinisch onderzoek.

Verchillende ziekten

Kattenziekte

Niesziekte (kattencalicivirus en kattenherpesvirus)

Kattenleucose

Rabiës

Zie ook: vaccinatie hond en vaccinatie konijn