De tanden zijn een zeer belangrijk bij zowel hond als kat. Bij problemen aan de tanden kunnen ze snel algemeen ziek worden. Ze gaan minder eten van de pijn, waardoor ze veel kunnen vermageren. Ook de ontstekingen van het tandvlees kunnen zich via het bloed naar andere organen begeven. De preventieve behandeling is dus het aller belangrijkste! Het poetsen van de tanden is zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen tot weinig tandplaque of -steen op de tanden kan blijven plakken. Zo Kunnen we problemen gaan vermijden. Er zijn ook verschillende andere preventieve middelen zoals wateradditief, spray,… Vraag raad aan uw dierenarts.

Tijdens de jaarlijkse controle van uw dier, worden de tanden steeds nagekeken. Wanneer de dierenarts veel tandsteen waarneemt wordt er voorgesteld om een detartratie uit te voeren. Hierbij wordt door middel van een ultrasone reiniging het tandsteen van uw hond verwijderd. Ook de nodige extracties van zowel persisterende melktanden als volwassen tanden worden uitgevoerd.

Dit gebeurt onder algemene gasanesthesie, net zoals bij een gewone operatie. Hierdoor is het ook pijnloos en zijn ze nadien sneller wakker.

Net zoals bij een operatie wordt er gevraagd uw huisdier ’s ochtends nuchter binnen te brengen. In de loop van de voormiddag voeren wij de detartratie uit. Daarna kan hij heel rustig wakker worden in de hospitalisatie. Tegen de late namiddag, wanneer hij/zij goed wakker is, mag hij/zij terug naar huis.

Zie Tandhygiëne bij hond of kat voor veel meer informatie.