Klauwverzorging is een integraal onderdeel van het algemene management van herkauwers, zoals runderen, schapen en geiten. De klauwen van deze dieren spelen een cruciale rol in hun mobiliteit en algemene gezondheid. Goede klauwverzorging is van groot belang om problemen zoals kreupelheid te voorkomen en de algehele productiviteit van de kudde te waarborgen.

De klauwverzorging omvat verschillende aspecten, waaronder regelmatige inspectie, het trimmen van overmatige hoornvorming en het behandelen van eventuele klauwproblemen. Onze praktijk beschikt over een goed uitgeruste klauwverzorgingsbox, waarmee we zowel de voorpoten als de achterpoten van runderen op een veilige en comfortabele manier kunnen verzorgen. Met de klauwmesjes en slijpschijfen in de hand werken we de klauwen bij en trachten we de klauw in zo’n goed mogelijke conditie te krijgen. Ook de klauwen van schapen of geiten kunnen regelmatig een knipbeurt gebruiken.

Zowel voor curatieve als preventieve klauwverzorging kan u bij ons terecht. Bij de curatieve klauwverzorging behandelen we manke en kreupele koeien, en gaan we op zoek naar de oorzaak van het manken. De letsels worden bijgewerkt en verzorgd en met een klauwblok of verband ontlast. Hieronder kan u enkele voorbeelden van verschillende klauwletsels terugvinden. Bij de preventieve klauwverzorging zetten we vooral in op preventie, maar meer daarover bij het onderdeel ‘Bedrijfsbegeleiding’.

Overmatige hoornvorming kan optreden als gevolg van onjuiste voeding, onvoldoende beweging of ongunstige stalomstandigheden. Het trimmen van de klauwen is een preventieve maatregel om dit te voorkomen. Door regelmatig de overtollige hoorn te verwijderen, kan de veehouder problemen zoals klauwzweren en kreupelheid verminderen.