Paarden worden blootgesteld aan verschillende potentiële ziekteverwekkers, en vaccinaties helpen om hun immuunsysteem te versterken en hen te beschermen tegen bepaalde infectieziekten.

  • Een van de belangrijkste ziekten waartegen paarden worden gevaccineerd, is influenza. Paardeninfluenza is een besmettelijke luchtweginfectie die kan leiden tot symptomen zoals koorts, hoesten en een verminderde algehele conditie. Vaccinatie tegen influenza is vooral belangrijk voor paarden die regelmatig in contact komen met andere paarden, zoals op maneges of tijdens wedstrijden.
  • Een andere veelvoorkomende vaccinatie is gericht tegen het rhinopneumonievirus, dat ademhalingsproblemen en abortus bij drachtige merries kan veroorzaken. Dit vaccin kan de verspreiding van het virus helpen beperken en de ernst van de symptomen verminderen.
  • Tetanusvaccinatie is ook van vitaal belang voor paarden. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die in de omgeving voorkomt. Paarden kunnen besmet raken door wonden of verwondingen. Het vaccin beschermt tegen deze potentieel dodelijke ziekte door het paard immuun te maken voor de toxines van de tetanusbacterie.

Het vaccinatieschema voor paarden wordt vaak afgestemd op individuele behoeften en risico’s. Veulens ontvangen vaak een reeks basisvaccinaties in hun eerste levensjaren, gevolgd door regelmatige boosters om de immuniteit op peil te houden. Overleg met een van onze dierenartsen is essentieel om een gepersonaliseerd vaccinatieplan op te stellen, rekening houdend met de specifieke behoeften en omstandigheden van het paard. Het opvolgen van het aanbevolen vaccinatieschema is een investering in de gezondheid en prestaties van het paard, en het draagt bij aan het voorkomen van potentieel ernstige ziekten.