Voor een kunstmatige inseminatie van runderen kan u ons steeds contacteren. Onze dierenartsen grote huisdieren hebben steeds een K.I. ketel bij in hun wagen. Deze ketel bevat een selectie zaad van de meest gebruikte Holstein-Friesian en Belgisch witblauw stieren, afkomstig van het K.I. centrum ‘K.I. Samen’. Zij verdelen naast hun eigen zaad ook zaad van Fabroca. Indien gewenst zijn wij ook in de mogelijkheid om zaad van andere rassen, zoals bijvoorbeeld Jersey, Limousin, Parthenais, … te bestellen. Het complete aanbod van stieren kan u terugvinden op de site van K.I. Samen. Ook indien u zelf reeds een K.I. ketel bezit komen we met plezier uw koeien insemineren.

Wat is kunstmatige inseminatie juist?

Kunstmatige inseminatie (KI) bij runderen is een geavanceerde voortplantingstechniek die wijdverspreid wordt toegepast in de moderne veeteelt. Het is een methodologie waarbij sperma rechtstreeks in de baarmoeder van een koe wordt ingebracht, met als doel het bevorderen van genetische vooruitgang, het verbeteren van de veestapel en het optimaliseren van de reproductie-efficiëntie.

De eerste stap in het proces van kunstmatige inseminatie is het verzamelen van sperma van een geselecteerde stier met gewenste genetische eigenschappen. Deze selectie is gebaseerd op eigenschappen zoals melkproductie, vleeskwaliteit, gezondheid en algemene vitaliteit. Het verzamelde sperma wordt vervolgens bewaard en getest op kwaliteit voordat het wordt gebruikt voor inseminatie.

Tijdens de inseminatieprocedure wordt het sperma in de baarmoeder van de koe gebracht op een moment dat gunstig is voor de ovulatie. Dit kan worden bepaald door het monitoren van het oestrusgedrag van de koe of met behulp van moderne technologie, zoals hormonale tests. Het doel is om de kans op een succesvolle bevruchting te maximaliseren.

Kunstmatige inseminatie biedt tal van voordelen voor de veeteelt. Het stelt veehouders in staat om de genetische diversiteit van hun veestapel te verbeteren zonder de noodzaak van het fysiek verplaatsen van stieren. Het is een vooruitstrevende techniek die de moderne veehouderijsector in staat stelt om op een doelgerichte en verantwoorde manier de genetische kwaliteit van runderen te beheren en te verbeteren.