Is het je eerste bezoek met je nieuwe puppy, kitten of ander gezelschapsdier? Dan is het belangrijk om je dier en jezelf hierop voor te bereiden. We geven je de belangrijkste tips voor deze eerste grote stap.

1. Informeer de dierenarts goed

Geef je dierenarts alle nodige informatie wanneer je een afspraak maakt. Zo kan de arts zich goed voorbereiden op de komst van je huisdier. Het zal de consultatie vlotter laten verlopen.

2. Verzamel de nodige documenten

Heeft je dier een paspoort of gezondheidsdossier meegekregen uit de plek waar het vandaan komt. Neem het dan zeker mee. Honden van erkende fokkers zullen de nodige papieren meegeven, terwijl een adoptiekat nog moet geregistreerd worden. Indien er geen papieren voorhanden zijn, vraag dan je dierenarts om de documenten op te maken. Zo zal je volgende bezoek nog vlotter verlopen.

3. Relax jezelf en je huisdier

Je huisdier voelt je emoties en dus ook je stress. Blijf dus rustig zodat je hond of kat zich ook kan ontspannen. Neem een rustige houding aan en gedraag je in de wachtzaal zoals je altijd zou doen. Overdreven kalmeren kan het tegenovergestelde effect hebben op je huisdier. Een stevige wandeling maken, andere activiteiten en een toiletstop voor het dierenartsbezoek kunnen helpen om je huisdier in de juiste, ontspannen stemming te brengen.

4. Beloon je huisdier

Neem traktaties mee om je huisdier te belonen bij goed gedrag. Zo toon je aan dat een bezoek bij de dierenarts iets positief is. Vergeet niet om eerst aan je dierenarts te vragen of de consultatie op een lege maag moet gebeuren of niet.

5. Kom regelmatig terug

Wacht geen jaar an het eerste bezoek om terug te komen. Anders is de kans groter dat je huisdier toch weer stress ontwikkeld. Neem hem regelmatig mee voor eenvoudige controles, vaccinaties of andere problemen om hem te laten wennen aan alles wat met een bezoek aan de dierenarts te maken heeft.