Wie in het najaar gaat wandelen, kan wel eens schapen tegenkomen die op hun rug liggen. Dat lijkt onschuldig, maar de dieren raken zelf niet meer recht en kunnen hierdoor sterven. Om de zogenaamde ‘rugliggers’ weer recht te helpen, kan in enkele eenvoudige stappen.

In koudere tijden gaat een schaap verdikken, waardoor het soms kampt met overgewicht. Dan komt daar nog bij dat het schaap in het najaar vaak drachtig is, wat het ook moeilijker maakt om terug op te staan. Vooral in glooiende gebieden zoals de Vlaamse Ardennen vallen schapen wel eens op hun rug. Een mogelijk levensbedreigende situatie.

Schapen op hun rug kunnen verstikken

Schapen zijn herkauwers waardoor ze een pens hebben. Het gras wordt voorverteerd waar veel gas bij vrij komt. Een schaap gerraakt normaal dat gas kwijt door te boeren, maar als het op zijn rug ligt, kan dat niet meer. Het gas doet de pens opzwellen en dat drukt dan weer de longen plat waardoor het dier uiteindelijk verstikt. Het is dus heel belangrijk om een schaap weer recht op zijn poten te helpen. 

Rol het schaap niet recht

Wat je zeker niet mag doen is het schaap zijdelings rollen om het weer recht te helpen. Dan loop je het risico dat er letterlijk een knoop in zijn darmen komt, met dodelijke gevolgen. Hoe het wel moet hebben we in een instructiefilmpje gegoten en op Facebook gezet. Op enkele dagen tijd is dat al meer dan 400.000 keer bekeken. Ook Radio 2 en VRT NWS deelden de boodschap op hun website.

Hoe zet je een schaap terug op zijn poten?

  1. Ga achter de kop van het schaap staan en neem het dier bij de voorpoten vast, tegen de oksels. Trek het schaap voorzichtig omhoog tot het op zijn achterste zit.
  2. Laat het dier even bekomen zodat de bloedsomloop herstelt.
  3. Als het dier weer tekenen van leven vertoont, laat je het voorover leunen. Zo kan het vanzelf op zijn voorpoten terechtkomen. Laat vervolgens het schaap los.

Bekijk de Facebook instructievideo

Onderstaande video werd op onze Facebookpagina gedeeld en meer dan 400.000 keer bekeken. Wil jij ook een schaap in nood redden? Bekijk dan goed deze video:

Kijk goed uit!

Het is weer zover, de eerste schapen beginnen reeds goed te verdikken. Hierdoor neemt de kans sterk toe op ‘rugliggers’, dit zijn schapen die op hun rug terecht komen en niet meer zelfstandig recht kunnen.Let dus goed op tijdens jullie herfst- en winterwandelingen, want ieder van u kan het verschil maken tussen leven en dood! -Verwittig steeds de eigenaar of ga zelf over tot actie (zie instructievideo ) SNEL en CORRECT handelen is steeds de boodschap!-Draai een schaap NOOIT zijdelings, maar zet het over zijn rug recht! De kans op strangulatie van het darmpakket kun je zo sterk verminderen.

Geplaatst door Dierenartsenpraktijk Curavita op Zaterdag 9 november 2019

Beluister het fragment op Radio 2

Ook Radio 2 kwam langs bij DAP Curavita om de techniek zelf onder de knie te krijgen. Beluister hier de reportage:

De Radio 2 reporter testte de techniek van DAP Curavita zelf uit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie