Veel mensen genieten dezer dagen enorm van een leuke winterwandeling in de sneeuw samen met hun viervoeter. ❄️🐾Opgelet want tijdens de koudere maanden wordt er ook heel vaak zout gestrooid op zowel wegen als voetpaden. Dit is echter niet zonder gevaar voor jouw dier.

Het strooizout is namelijk ook schadelijk voor de pootjes.🐾

Het zout kan tussen de teentjes terechtkomen en zorgen voor irritatie van de huid. In sommige gevallen kunnen ook kleine kloofjes worden gevormd in de zoolkussentjes. Dit kan erg pijnlijk zijn voor uw dier. Er zijn immers al gevallen vastgesteld van brandwonden die optraden na langdurige blootstelling aan dooiwater met strooizout.

Strooizout kan soms zelfs dodelijk zijn.

Wanneer honden gaan wandelen, kan er heel wat strooizout blijven kleven aan de pootjes. Bij het likken van de poten krijgen ze een bepaalde hoeveelheid zout binnen, wat kan leiden tot braken en/of diarree. Wanneer een hond (of kat) een aantal milligram per kilogram van zijn gewicht binnenkrijgt, kan er een zoutintoxicatie ontstaan met mogelijks schadelijke gevolgen. Kleine hondjes hebben in verhouding tot grotere honden niet zoveel chemisch strooizout nodig om ziek te worden.

Symptomen zoutintoxicatie (vergiftiging):

  • koorts
  • epileptische aanvallen
  • rusteloos, prikkelbaar of sloom
  • veel drinken en plassen

Extra aandacht

Bij kleine hondenrassen is het extra uitkijken met strooizout. Door hun kortere pootjes lopen ze meer gevaar voor irritatie aan de ogen.Bij honden met lange haren kunnen er sneeuwklompjes in de vacht blijven hangen. Het is aan te raden om overtollig haar weg te knippen, ook tussen de voetzooltjes. Maar let op dat je dit niet te kort doet.

Tips!!

Toch hoef je daardoor de hond zijn dagelijkse wandeling niet te ontzeggen.🐕‍🦺 Smeer de pootjes goed in met potenwax of vaseline voor het wandelen. Maak de pootjes ook proper met lauw water en een handdoek na iedere wandeling. Als bescherming kan je jouw hond ook speciale schoentjes aandoen. 🥾

Heeft uw dier een bepaalde hoeveelheid zout binnen gekregen of last van de pootjes? Neem gerust contact met ons op. 📞

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie