Uit cijfers blijkt dat de Vlaamse rundveesector een zeer sterk parcours inzake IBR-bestrijding gereden heeft. Half april 2020 kreeg meer dan 92% van alle rundveehouders het IBR-vrije statuut. Toch zijn extra wetgevende maatregelen nodig om het laatste gat te dichten naar 100% vrije bedrijven. Een nieuwe wetgeving die ingaat vanaf eind mei 2020 zal daarbij helpen.
Om de laatste puntjes op ‘I’BR te kunnen zetten, werd samen met de rundveesector het zogenaamde ‘mini-KB IBR’ ontwikkeld, zodat álle bedrijven volledig vrij worden én blijven! We zetten de belangrijkste wijzigingen die eind mei 2020 van kracht worden op een rijtje.
- Voor alle bedrijven (uitgenomen I2-afmest) en voor elk verhandeld rund (ongeacht rechtstreeks/onrechtstreeks) wordt een tweede bloedonderzoek verplicht, dit 28 tot 50 dagen na aankomstdatum.
- Runderen bestemd voor vrije bedrijven (I3/I4) mogen tijdens het in de handel brengen niet in contact komen met runderen van een lager statuut (I2 of I2D).
- Op I2-bedrijven komt er een wijziging van de wettelijk bepaalde maximumleeftijd van vaccinatie: uiterlijk 6 maanden (in plaats van 10 maanden) bij primovaccinatie, uiterlijk 12 maanden (in plaats van 16 maanden) bij rappel/hyperimmunicatie.
Let wel: op bepaalde bedrijven is vroeger vaccineren aangewezen, bespreek vaccinatie met uw bedrijfsdierenarts. - DGZ én de bedrijfsdierenartsen blijven begeleiding bieden voor de resterende probleembedrijven.
- Op vrije bedrijven waar een risico vastgesteld is (bv. aankoop van een IBR-drager) of waar er een vermoeden is van een risico (bv. verkoop van een IBR-drager) zal DGZ met de bedrijfsdierenarts extra onderzoeken bepalen om zo snel mogelijk de infectiestatus van de vrije bedrijven na te gaan.
- Als een bedrijf zijn vrij statuut verliest door insleep of omdat er een klinische IBR-uitbraak vastgesteld wordt, is het verplicht een risicoanalyse uit te voeren en kunnen contactbedrijven (weideloop, prijskampen, andere) mogelijk een opvolgingstest opgelegd krijgen.
In de komende weken gaan we dieper in op iedere maatregel, en we informeren u van zodra de effectieve startdatum waarop dit alles in voege gaat, bekend is.
Met het mini-KB neemt de sector verdere stappen die noodzakelijk zijn om het IBR-virus volledig uit te roeien en maatregelen om het verlies van het IBR-vrije statuut te beperken.